HEERENVEEN - Van 16 juli 2022 t/m 2 oktober 2022 is in Museum Heerenveen de tentoonstelling Traditie in textiel te zien, samengesteld uit de uitgebreide textielcollectie van het museum.

Museum Heerenveen pakt deze zomer uit met een keur aan textiel, sieraden en accessoires uit de uitgebreide textielcollectie van het museum. Kledingstukken die meestal door nijvere vrouwenhanden werden vervaardigd en kunstig gemaakte traditionele voorwerpen tonen de gebruiken in het dagelijks leven. Wat droegen gezinsleden zoal thuis, op school, in de kerk, op een feestje en in de rouw. Van rijkversierde babymutsjes en hoge hoeden tot versierde schorten en charmante zijden jurken. Ontdek de veelzijdige modetrends van weleer.

Veel oude kledingstukken zijn door de tand des tijds vergaan. Bijzonder is dat in Friesland de oude kleding uit de negentiende en twintigste eeuw vaak juist zorgvuldig is bewaard. Dat kwam niet alleen voor bij boeren en burgers, maar ook bij de hogere stand. Zelfs de jonge koningin Wilhelmina hulde zich in Fries kostuum bij haar bezoeken aan Friesland.

In de negentiende en twintigste eeuw volgden modetrends elkaar steeds sneller op, mede dankzij de toenemende populariteit van de naaimachine. Na 1900 verdwenen het Fries kostuum en oorijzer uit het straatbeeld, om plaats te maken voor mode naar Frans voorbeeld.

De tentoonstelling toont een grote diversiteit aan textiel en accessoires. Van floddermutsen, oorijzers en zijden jakken tot lieve kindermutsjes en witte schortjes. Maar ook accessoires als handgemaakte kralenbeursjes, fonkelende broches en opmerkelijke rouwsieraden zijn te zien. Daarnaast toont het museum bijzondere documenten en foto’s uit het eigen documentatiecentrum. Ontdek deze zomer de bijzondere tradities in textiel in Museum Heerenveen.


De tentoonstelling Traditie in textiel is te zien van 16 juli 2022 t/m 2 oktober 2022