De duurzaamheid is dus het grootste voordeel van een warmtepomp. Maar wat zijn verder de verschillen? In de eerste plaats zijn er geen extra investeringen nodig om een CV-ketel te plaatsen, terwijl dat bij een warmtepomp soms wel het geval is. Zeker als het niet om een nieuwbouw-woning gaat. Een warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een CV, en daarnaast ligt de prijs uiteraard een stuk hoger dan bij een CV-ketel. Daar staat tegenover dat de regering vaak behoorlijke subsidies geeft. Een CV-ketel gaat ongeveer 15 jaar mee: kiest u nu nog voor een CV-ketel kunt u afwachten hoe warmtepompen zich gaan ontwikkelen, ook qua prijs. Om het duurzame plaatje compleet te maken is een warmtepomp eenvoudig te combineren met zonnepalen. Dus als u echt voor duurzaam gaat is het duidelijk welke keuze het beste is.


Vraag tien Nederlanders welk type verwarming ze zich in een nieuwe of gerenoveerde woning zouden wensen en de kans is groot dat negen van hen zonder aarzelen antwoorden: vloerverwarming natuurlijk, dat is de meest comfortabele verwarmingsmogelijkheid!

Daarbij gaan ze -waarschijnlijk omdat ze het niet kennen- volledig voorbij aan infrarood verwarming.Infrarood verwarming kan het, bij juiste installatie en gebruik, qua comfort in alle gevallen ruimschoots opnemen tegen lage temperatuur vloerverwarming.

Wat is droogbouw vloerverwarming?
Vloerverwarming kan op verschillende manieren aangelegd worden. Of je kiest voor elektrische vloerverwarming, of voor warmwater vloerverwarming met verwarmingsbuizen. Binnen het systeem van warmwater vloerverwarming wordt een onderscheid gemaakt tussen het ingefreesd, droog en nat systeem. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen het natbouw en droogbouw systeem.

Bij vloerverwarming met een droog systeem komen de verwarmingsbuizen, in tegenstelling tot bij het natte systeem, niet in contact met de chape. Ze worden in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst. Die isolatieplaten hebben 2 belangrijke functies. Ze voorkomen warmteverlies naar beneden toe en maken de bevestiging van de verwarmingsbuizen op gelijke afstanden in de vloer mogelijk.

In de isolatieplaten plaatst men goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal waarin uiteindelijk de verwarmingsbuizen komen. Op de goten komt een afdekplaat in hetzelfde metaal. De goede warmtegeleiding van deze metalen zorgt voor een snellere warmteafgifte en -verspreiding.