NEDERLAND - Gezellig, de feestdagen: uitgaan en lekker eten! En daarbij hoort voor velen van u een lekker glaasje alcohol.

Maar…kunt u uw kinderen mee laten proosten? Officieel mogen jongeren tot 18 jaar geen alcohol kopen. Daarom is het verstandig om ze tot die leeftijd ook niet thuis te laten drinken. Dat geldt dus ook voor het kerstdiner en oudejaarsavond. Uit onderzoek blijkt dat jongeren onder de 18 die thuis leren drinken uiteindelijk meer gaan drinken.

Met het uitstellen van die eerste slok, dat eerste glaasje alcohol helpt u uw kind om gezond op te groeien. Maar hoe doet u dat tijdens de kerst- en nieuwjaarsfeesten? Met het oog op de naderende feestdagen een paar tips voor een gesprek over NIX: niet roken en drinken tot je 18e.

Maak de afspraak van NIX

Als u duidelijk met uw kind afspreekt dat hij of zij niet rookt of drinkt tot zijn/haar 18e, is er geen misverstand tijdens het uitgaan en op feestdagen. Afspraak is afspraak.

Kies een goed moment

Timing is alles. Onderzoek wijst uit dat het meest effectief is om roken en drinken aan de orde te stellen als uw kind een nieuwe fase ingaat. Bijvoorbeeld het eerste oudejaarsfeest alleen met vrienden. Dat zijn de momenten waarop ze hiermee in aanraking komen.

Niet te vaak

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat niet de kwantiteit, maar de kwaliteit van de communicatie over roken of drinken telt. Maak er geen verhoor van, maar toon oprecht belangstelling, wees eerlijk en respectvol, laat elkaar uitpraten en luister goed. Verwacht niet dat uw kind alles vertelt wat hij of zij doet of meemaakt.

Geef het goede voorbeeld

Jongeren kijken naar het voorbeeld dat ouders geven: Geef een leuke invulling aan deze avonden. Zonder of met weinig alcohol kan je ook heerlijk feesten. Bijvoorbeeld met een Happy Drink, kijk voor recepten op www.happydrinks.nl

Kijk voor meer informatie op www.hoepakjijdataan.nl en www.nix18.nl