HEERENVEEN - De verdachten vonden het wel meevallen wat er was gebeurd met de fan van Fortuna Sittard op 31 augustus 2019.


De fan zelf en ook de officier van justitie zijn een geheel andere mening toegedaan. De officier eiste vandaag in de rechtbank werkstraffen tegen de vijf verdachten die terechtstonden voor poging doodslag, diefstal met geweld van een GSM en een poging diefstal met geweld van Fortuna Sittard attributen.

Trofeeën
Op 31 augustus, wordt het slachtoffer geheel onverhoeds door vijf SC Heerenveen-supporters aangevallen, tegen de grond gewerkt en wordt aan zijn rugzak getrokken. Ook wordt hij meermalen geschopt en geslagen terwijl hij op de grond ligt. Getuigen ondersteunen de verklaring van het slachtoffer. De vijf verdachten, twee minderjarigen en drie jongvolwassenen, willen er niet echt aan en bagatelliseren hun rol. Verder willen ze niet verklaren over de rol van hun medeverdachten. Ook dit is passend in de supportersgroepen, waar vaak een hiërarchische structuur van toepassing is en het absoluut onacceptabel is om te verklaren over het handelen van anderen.

Het doel? Attributen en met name vlaggen van Fortuna Sittard. Dit zijn in supportersgroepen hot items. Attributen van fanclubs van tegenpartijen worden gezien als ware trofeeën als ze worden afgenomen van deze fans.

Eis
De officier eiste tegen twee minderjarigen een werkstraf van 150 uur en zes maanden jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De drie jongvolwassenen hoorden tijdens de besloten jeugdzitting 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden tegen zich eisen, eveneens met een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank doet in alle zaken uitspraak op 24 september.