Heerenveen - De politie heeft zondagavond vijf personen aangehouden op verdenking van een woninginbraak aan de Montferlandlaan in Heerenveen.

Een alerte getuige had gezien dat de bewoners van de woning waren vertrokken. Korte tijd later zag hij een donkere auto met buitenlands kenteken bij de woning. Uit de auto stapten drie personen die de woning binnendrongen. Hij alarmeerde de politie.

Vijf aanhoudingen

Agenten troffen in de Montferlandlaan een donkerkleurige auto aan met daarin twee personen. Op datzelfde moment kwamen drie personen de woning uit gelopen. Zij probeerden nog te ontkomen, maar konden door verschillende agenten worden gestopt. Bij hen werd een breekijzer aangetroffen. Hierop zijn alle vijf personen aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man uit Amersfoort en vier Colombianen zonder vaste woonplaats; drie mannen (29, 29 en 54 jaar) en een 34-jarige vrouw.

Tenminste twee inbraken

Uit nader onderzoek met onder anderen een politiehond bleek dat de inbrekers bij tenminste twee woningen in de Montferlandlaan zijn binnen geweest. Ook hadden zij nog meer inbrekersgereedschap en een grote hoeveelheid contant geld bij zich. Dat is in beslag genomen. Ook de auto van de verdachten is in beslag genomen voor nader onderzoek. Het is nog onduidelijk of er iets is weggenomen uit de beide woningen.

Mobiel banditisme

Bij de politie bestaat, mede vanwege de hoeveelheid aangetroffen contant geld en het ontbreken van een vaste woonplaats, het vermoeden dat het hier gaat om mobiel banditisme. Het gaat hierbij om rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven. Mogelijk zijn deze verdachten zondagmiddag ook in Oudeschoot geweest. Heeft u aanvullende informatie over het aangehouden vijftal? Bijvoorbeeld omdat u ook ergens iets verdachts heeft gezien? Of bent u zelf slachtoffer van woninginbraak? Neem dan contact op met de politie. De politie onderzoekt of de aangehouden verdachten voor meer inbraken in aanmerking komen. Daarbij wordt onder anderen uitgezocht of er bruikbare camerabeelden zijn.

Bel altijd 1-1-2 bij het zien van een misdrijf

Het alarmnummer 1-1-2 is bedoel voor situaties waarin spoed geboden is. Het gaat dan niet alleen om noodsituaties waarbij levens op het spel staan, maar ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal kunt u dit melden bij 112. Verdacht gedrag kunt u dus melden via 112, als er sprake is van spoed. Sterker nog, het kan het verschil maken tussen een aanhouding op heterdaad en een misdrijf zoals je ook in deze film kunt zien. Of lees voor meer informatie de folder ‘Wat is verdacht gedrag?’.