Fryslân - De politie heeft woensdag een 45-jarige inwoner van Heerenveen en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Beide mannen worden verdachten van het plegen van overvallen. Beide verdachten werden dan ook voor nader onderzoek ingesloten.Overval op tankstation

Op 16 januari van dit jaar werd een tankstation aan het Burgmeester Kuperusplein in Heerenveen overvallen. Bewakingscamera’s registreerden hoe een man een personeelslid bedreigde en vervolgens met een geldbedrag vertrok. Direct na de overval begon de politie met een onderzoek. De bewakingsbeelden speelden daarbij een belangrijke rol. In overleg met het Openbaar Ministerie werd besloten om de beelden te delen met publiek via politie.nl en social media. Bij het onderzoeksteam kwamen vervolgens meerdere tips binnen, waarbij ook namen werden genoemd. Uiteindelijk kon een 45-jarige inwoner van Heerenveen als verdachte worden aangemerkt. Hij werd woensdagochtend dan ook aangehouden. De 45-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten.

Overval op supermarkt

Woensdagavond werd in een woning in Leeuwarden een 18-jarige jongeman aangehouden. De Leeuwarder wordt verdacht van betrokkenheid bij een overval op een supermarkt aan de Wilgenstraat in zijn woonplaats. Deze overval vond in januari plaats en daarbij werd het personeel en twee aanwezige klanten met een mes en een vuurwapen bedreigd.  Ook in dit onderzoek werd na overleg met het Openbaar Ministerie over gegaan tot het publiceren van bewakingsbeelden. 

Tijdens de aanhouding van de 18-jarige probeerde hij uit een woning in de wijk Nijlân te vluchten. Deze poging via een dak van een garage mislukte waarna hij in de boeien werd geslagen. Hij is ingesloten voor verhoor. De politie doet nog verder onder onderzoek naar de overval en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Bij de overval op vrijdag 12 januari waren twee mannen betrokken.

Aanpak overvallen prioriteit bij politie

Overvallen hebben een enorme impact op hun slachtoffers. De aanpak van dit zogeheten Hoge Impact Delict heeft prioriteit bij de politie in Noord-Nederland. De politie kan deze problemen niet alleen aanpakken. Daarvoor heeft zij de hulp nodig van anderen. Zo kunnen beelden van bewakingscamera’s een belangrijke rol spelen in onderzoeken naar overvallen. Heeft u één of meerdere camera’s in, om of aan uw woning of bedrijfspand hangen? Laat het ons alstublieft weten. Hoe beter wij in kaart hebben waar er in uw buurt camera’s hangen, hoe sneller wij kunnen werken aan het oplossen van misdaden. Zo beschermt uw camera niet alleen uw eigen bezit, maar helpt u ons tegelijkertijd uw buurt veiliger te maken. U kunt uw camera(‘s) aanmelden via www.politie.nl/cib of via uw wijkagent.